فهرست مطالب
Toggleهوش مصنوعی تنها در تکنولوژی خلاصه نمیشود و در رشد اقتصادی-سیاسی-اجتماعی، تاثیر به سزایی خواهد داشت. طبق گفتهها، هوش مصنوعی تا سال ۲۰۲۳ میتواند به ۱۶% رشد اقتصادی کمک کند. هوش مصنوعی در تمامی شاخههای علوم اقتصاد مانند رشد اقتصاد، رشد تولید ناخالص ملی، کمک به نرخ بیکاری، بهرهوری نیرو کار و… وارد شده است.
تاثیر هوش مصنوعی در آینده اقتصاد
۲۰ تریلیون دلار رشد اقتصادی در جهان و ۳۲۰ میلیارد دلار در خاورمیانه، رشد اقتصادی است که با هوش مصنوعی انتظار میرود. اتفاقاتی مبنی بر اثبات این موضوع نیز وجود دارد. برای مثال اندازه خرده و عمده فروشی، غذا و مسکن و کالاهای مصرفی، با به کارگیری هوش مصنوعی، رشدی ۱۹درصدی را تجربه کردهاند. مثال قبل بخشی از تاثیر هوش مصنوعی در خاورمیانه بود.
- در بخش لجستیک شاهد افزایش اندازه ۱۵.۲درصدی بودهایم.
- در رسانه و ارتباطات شاهد رشدی در حدود ۱۴ درصدی بودهایم.
- در ساخت تولید این رشد ۱۲.۴ درصد بوده است.
- بخش سلامت و آموزش ۱۸.۲ درصد رشد را تجربه کرده است.
- در حوزه رفاهی و معدن ۶.۳ درصد رشد دیده میشود.
- در بخش خدمات مالی، مدیریتی و تخصصی ۱۳.۶ درصد رشد به ثبت رسیده است.
با توجه به مثالهایی که زدیم، جهان رشد بی نظیری را به واسطه هوش مصنوعی، تجربه میکند. با توجه به این شرایط باید سوالی را مطرح کرد، آیا کشور تورم محوری مانند ایران، میتواند از طریق هوش مصنوعی تغییراتی ایجاد کند؟
تاثیرات هوش مصنوعی در اقتصاد ایران
GNP یا همان تولید ناخالص ملی کشورمان، با ورود هوش مصنوعی رشد مناسبی را تجربه کرده است. در هر صورت سه مدل پیشبینی شده برای آینده تولید ناخالص داخلی، با استفاده از هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰ وجود دارد.
- در حالت اول، با توجه به آنچه در سه سال گذشته در ایران رخ داده است، تولید ناخالص ملی میتواند با روندی سبز و صعودی اما با شیب ملایم رشد کند.
- در حالت دوم پیش بینی میشود با رشد ۱۰ درصدی AI در دورههای سالیانه در ایران، GNP رشدی با شیب ملایم را تجربه خواهد کرد.
- در حالت سوم، در صورتی که AI سالیانه ۲۰% رشد کند، شاخص GNP هم شاهد رشد خواهد بود و با شیب بهتر و چشم گیری، صعودی میشود.
نکته قابل توجه این است که تقریبا همین موضوع درباره شاخص بهرهوری نیروی کار نیز صدق میکند ودر صورت اجرایی شدن هرکدام از پیشبینیهای ذکر شده، شاهد رشد این شاخص هم خواهیم بود.
هوش مصنوعی در ایران چه جایگاهی دارد؟
در حال حاضر ایران، پیشرفت مناسبی را در حوزه هوش مصنوعی تجربه نمیکند و شیب نموداری رشد هوش مصنوعی در ایران بسیار کم است. با این حال میتوان گفت که رشتههای تحصیلی در دانشگاههای ایران، در حال افزایش دانشجویان هوش مصنوعی است. از طرفی هم شاهد درخواست روزانه شرکتهای دولتی و خصوصی برای جذب متخصصان هوش مصنوعی بودهایم. این موارد نشان میدهد که ایران هم در حال به وجود آوردن این چرخه هوشمند است و در آینده شاهد توسعه شاخه هوش مصنوعی خواهیم بود. علم اقتصاد نیز از این چرخه بی بهره نبوده است.
تجزیه و تحلیل در اقتصاد توسط هوش مصنوعی
باید این را دانست که اطلاعات اقتصادی به صورت دقیقهای در حال بارگیری است و از طریق دادههایی که ارگانها و تمام شرکتهای ثبت شده در دولت، از طریق اینترنت بارگذاری میکنند، حجم زیادی از ابردادهها را تولید میکنند. از جمله قابلیتهای هوش مصنوعی، مربوط به بخش تجزیه و تحلیل است. زمانی که این دادهها به صورت الگو در اختیار الگوریتم هوش مصنوعی قرار گیرد، این فناوری شروع به تجزیه و تحلیل این دادهها میکند.
هوش مصنوعی با این قابلیت، میتواند مواردی را بررسی کند، که ممکن است انسان آنها را جا بیاندازد. در واقع علامتگذاری خطاها زیر مجموعه ای از قابلیت تحلیل و تجزیه هوش مصنوعی است. همچنین مدل سازی و بهینه سازی که جزو اساسی ترین قابلیتهای هوش مصنوعی هستند، راهکارها و مدلهای مختلفی را با توجه به وضعیت اقتصاد، پیشنهاد میدهد.
مشکل هوش مصنوعی در اقتصاد
یکی از مواردی که در محاسبات هوش مصنوعی، اختلال ایجاد میکند، ناتوانی در ردگیری سکه و پول کاغذی یا چاپ پولهای بدون پشتوانه است. زمانی که این موارد در یک اقتصاد رشد کنند، حبابی را در دادهها به وجود میآورد که هوش مصنوعی با در اختیار نداشتن این دادهها، با مشکلاتی در تجزیه و تحلیل مواجه میشود و در نهایت خروجی (مدل سازی و بهینه سازی) میتواند با خطاهایی روبهرو شود.
و در پایان …
در نهایت با توجه به مطالب ذکر شده در مقاله، مانند تاثیر ۱۳ درصدی در خدمات مالی با پیشبینیهای بررسی شده در خصوص تاثیر هوش مصنوعی بر رشد اقتصادی تا سال ۲۰۳۰، انتظار یک انقلاب بزرگ در خصوص اقتصاد جهان، توسط هوش مصنوعی را داریم. همچنین در صورت رشد AI در ایران و به کارگیری درست و اخلاقی از آن در چرخه اقتصاد، میتوان شاهد رشد تولید ناخالص داخلی، بهره وری نیروی کار و… بود که در نهایت موجب کنترل شرایط تورمی در کشور ایران میشود.
3 پاسخ
بسیار عالی
سپاس از شما
چه راهکارهایی برای پیشرفت اقتصاد با هوش مصنوعی در ایران دارید؟