استارتاپ

تفاوت فاندر استارتاپ و کوفاندر

زمان مطالعه: 4 دقیقه

فاندر استارتاپ

این مقاله تحت حمایت قانون حقوق مؤلف می‌باشد. استفاده از این مطلب فقط با ذکر منبع مجاز می‌باشد.

فاندر به موسس و طراح ایده در استارتاپ‌ گفته می‌شود. در ادامه توضیح کاملی برای فاندر، وظایفش و تفاوتهایش با کوفاندر، سایر کارمندان و مدیر عامل آمده است.

تفاوت فاندر استارتاپ با کوفاندر

در بیشتر مقالات و سایت‌ها در حوزه استارتاپ‌ها، مفهوم فاندر و کوفاندر را مترادف یکدیگر در نظر می‌گیرند درحالی که اینگونه نیست.

فاندر در واقع طراح اولیه یک ایده است. کسی که اولین پازل‌های مربوط به یک ایده استارتاپی را در کنار یکدیگر چیده و حالا به یک ایده کلی رسیده است. اما این شخص معمولا فاقد منابع مالی و انسانی برای تحقق ایده خود است. در اینجا این فرد نه تنها به یک سرمایه گذار برای پیشبرد اهداف خود بلکه به یک هم بنیانگذار یا کوفاندر نیاز دارد. در واقع کوفاندر فردی است که با به اشتراک گذاشتن دانش و تجربه خود به کمک فاندر و ایده استارتاپی‌اش می‌شتابد. کوفاندر معمولا در قبال این موضوع در سهام شرکت سهیم شده و بعنوان شریک فاندر در کنار سایر کوفاندرها فعالیت می‌کند. در واقع اگر فاندر را مالک ایده اولیه استارتاپ بدانیم که مانند بذری آن را می‌کارد، کوفاندر فردی است که در مراحل کاشت، داشت و همچنین برداشت محصول به فاندر کمک می‌کند.

تفاوت کوفاندر با سایر کارمندان

کارمندان افرادی هستند که بر اساس قرارداد های زمان دار کاری، تحت استخدام شرکت هستند و مشمول قوانین کار می‌شوند. اما کوفاندر در واقع کسی است که درست مثل فاندر در ضرر و سود استارتاپ سهیم است. همچنین کوفاندر در برابر فعالیتی که در استارتاپ انجام می‌دهد حقوق دریافت نمی‌کند بلکه مقداری از سهام شرکت به او‌ تعلق می‌گیرد. به عبارتی دیگر بین فاندر و کارمند رابطه کارفرما و کارگر و بین فاندر و کوفاندر رابطه شراکت برقرار است.

تفاوت فاندر و‌ مدیرعامل

همانطور که‌ گفته شد فاندر (Founder) شخصی است که یک شرکت یا استارتاپ را تاسیس می‌کند. اما مدیرعامل وظایف رهبر عملیاتی شرکت، مسئولیت اجرایی و مدیریت روزمره شرکت را بر عهده دارد. او مسئول تصمیم‌ گیری‌های استراتژیک، رهبری تیم و اجرای برنامه‌های عملیاتی است. در بسیاری از موارد، فاندر همچنین مدیرعامل شرکت است، اما در موارد دیگر، فاندر ممکن است نقش مشاوره‌ای یا تخصصی داشته باشد و مدیرعامل دیگری بعنوان رهبر عملیاتی شرکت انتخاب شود.

۲۱ مهارتی که هر فاندر استارتاپ باید داشته باشد

  1. بینش و خلاقیت
  2. انعطاف پذیری
  3. تطبیق پذیری
  4. مدیریت ریسک
  5. تصمیم گیری
  6. رهبری
  7. مهارتهای نوشتن
  8. شبکه
  9. حل کردن مشکلات
  10. سواد مالی
  11. مدیریت زمان
  12. مذاکره
  13. فروش و بازاریابی
  14. مشتری مداری
  15. هوش فنی
  16. تحلیل داده
  17. تدبیر
  18. داشتن هیئت نمایندگی
  19. مداومت در یادگیری
  20. یکدلی
  21. ماندگاری و ثابت قدم بودن

وظایف فاندر استارتاپ

وظایف یک Founder یا بنیانگذار استارتاپ به طور کلی شامل موارد زیر می‌شود:

  • ایده‌ پردازی

 فاندر باید یک ایده یا مفهوم نوآورانه برای استارتاپ خود داشته باشد. این ایده باید یک مشکل واقعی را حل کند یا یک نیاز بازار را تامین کند.

  • تحقیقات بازار

 فاندر باید بازار و صنعت مربوطه را به دقت بررسی کند تا اطمینان حاصل کند که ایده‌ اش قابلیت کسب موفقیت را دارد و با درخواست مشتریان مطابقت دارد.

  • تاسیس شرکت

 فاندر مسئول تاسیس شرکت و ثبت آن است. این شامل انتخاب نوع شرکت، ثبت نام، اخذ مجوزها و سایر امور حقوقی و مالی مربوط به تشکیل شرکت است.

  • جذب سرمایه

 فاندر باید بتواند منابع مالی لازم برای راه‌ اندازی و رشد استارتاپ را جذب کند. این شامل جذب سرمایه‌ گذاران، اخذ وام یا استفاده از برنامه‌های حمایت مالی است.یکی از راههای جذب سرمایه شتابدهنده‌ها هستند که شتاب‌دهنده دیموند ، یک شتابدهنده ایرانی در زمینه گردشگری است.

  • توسعه محصول یا خدمات

 فاندر باید به توسعه و بهبود محصول یا خدمات خود بپردازد تا به نیاز های بازار پاسخ دهد و رقابت‌ پذیر باشد.

  • مدیریت استارتاپ

 فاندر باید مسئول مدیریت عمومی استارتاپ، استخدام نیروهای کلیدی، تعیین استراتژی‌ های رشد و تصمیم‌ گیری‌های استراتژیک باشد.

  • بازاریابی و فروش

 فاندر باید به بازاریابی و تبلیغات برای جذب مشتریان جدید و افزایش فروش محصول یا خدمات خود اهمیت بدهد.

  • انجام تغییرات و بهبودها

 فاندر باید به صورت مستمر به بازخورد های مشتریان و بازار توجه کند و اقدامات مناسب برای بهبود محصول یا خدمات خود انجام دهد.

  • انجام دادن کارهای مختلف

 در طول راه، فاندر باید به کارهای مختلف از جمله حسابداری، جذب منابع انسانی، فناوری اطلاعات و…  پرداخته و نقش‌های گوناگون را اجرا کند.

  • تعامل با سرمایه‌ گذاران و همکاران

فاندر باید در تعامل با سرمایه‌ گذاران، همکاران، تامین‌ کنندگان و سایر افراد و شرکت‌ ها دقت و حساسیت لازم را داشته باشد.

و در پایان…

بطور کلی فاندر نقش بسیار چالش‌ برانگیز و گسترده‌ ای در رشد و توسعه استارتاپ دارد و باید در تمام جنبه‌ های عملکرد شرکت تاثیرگذار باشد. برای آشنایی بیشتر با استارتاپها مقالات مرتبط را در سایت ما cipg.ir دنبال کنید.

همین الان می‌تونی این مطلب رو به اشتراک بذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Read More