فهرست مطالب
Toggleعدم شناخت قوانین و ناآگاهی نسبت به کسب مجوزهای لازم از مهمترین مشکلات حقوقی استارتاپ ها است. عدم تنظیم قراردادهای لازم میان سرمایه گذاران و شرکاء، عدم شناخت کافی قوانین، امور بیمه و مالیات و عدم توجه به حریم خصوصی افراد، نیز انواع مشکلات مالی و حقوقی در پی دارد. پیش از راه اندازی استارتاپ باید از یک وکیل ماهر کمک بگیرید تا از مسائل حقوقی در مسیر آگاه باشد.
مهمترین مشکلات حقوقی استارتاپ ها
برای راه اندازی استارتاپ باید با برخی مفاهیم اساسی آشنا باشید تا در مراحل فعالیت استارتاپ با مشکلات حقوقی برخورد نکنید. جهت حل کردن مشکلات حقوقی کسب و کارهای نوپا باید از یک فرد حقوق دادن یا وکیل کمک بگیرید؛ همچنین میزان آشنایی خود با مفاهیم حقوقی را باید ارتقا دهید. رایجترین چالشهای حقوقی استارتاپها را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
عدم شناخت کافی نسبت به قوانین
بسیاری از مدیران استارتاپهای دنیا به دلیل عدم شناخت صحیح قوانین با مشکل مواجه میشوند؛ این قوانین شامل ثبت اختراع، تاسیس شرکت و… است. برای درک بهتر قوانین حقوقی مرتبط با استارتاپ از یک وکیل متخصص مشورت بگیرید و سطح دانش خود در این زمینه را تقویت کنید.
ناآگاهی نسبت به کسب مجوزهای لازم
تمام استارتاپهای نوپا جهت ادامه فعالیت تجاری خود باید پروانه کسب و دیگر مجوزهای لازم را داشته باشند؛ در غیر این صورت فعالیت شرکت غیر قانونی خواهد بود. کسب و کارهایی که فعالیت آنها به صورت مجازی است، برای ادامه فعالیت تجاری خود باید پروانه کسب، نماد اعتماد الکترونیکی و نماد سازماندهی وبسایت را در سایت اداره کل ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری اخذ کنند.
امور بیمه و مالیات
مدیران استارتاپهای نوپا باید شرکت خود را در سازمان اسناد و املاک، سازمان بیمه تأمین اجتماعی و امور مالیاتی کشور ثبت کنند. انجام این کار به شکل الکترونیکی انجام میشود؛ با این وجود بیتوجهی به ثبت قانونی شرکت در سازمانهای مربوطه، جریمه نقدی را به دنبال دارد. برای آشنایی بیشتر در این مورد مقاله مالیات در استارتاپ را در سایت مطالعه کنید.
قراردادهای مربوط به سرمایهگذاری و همکاری
بسیاری از مشکلات حقوقی استارتاپ ها مرتبط عدم تنظیم قراردادهای همکاری و سرمایه گذاری غیر اصولی است. مدیران استارتاپهای نوپا باید به قراردادهای بین شریکهای مالی، سرمایه گذران، پیمانکاران و… اهمیت دهند. برای این کار از یک فرد متخصص در زمینه ثبت قراردادهای استارتاپی کمک بگیرید تا در آینده برای شما چالشهای حقوقی ایجاد نشود.
بیتوجهی به حقوق قانونی افراد
عدم رعایت حقوق معنوی و مادی افراد یکی از مهمترین دلایل ایجاد مشکلات حقوقی برای کسب و کارهای نوپا است. یه عنوان نمونه شرکت استارتاپی بر روی تولید محصولی برنامه ریزی میکند که از قبل توسط فرد دیگری اختراع شده است؛ در این حالت چالشهای حقوقی برای استارتاپ ایجاد خواهد شد.
ایجاد مشکل برای شرکا
در هنگام راه اندازی استارتاپ باید شرکای خود را به شکل مناسب و دقیق انتخاب کنید تا بعدها دچار مشکل نشوید. عدم وجود اختلافات اخلاقی، مالی و اهداف یکی از مهمترین مواردی است که باید جهت انتخاب شرکای خود در نظر بگیرید. به عنوان نمونه فرض کنید که برای یکی از صاحبان شرکت مشکل مالی سنگین ایجاد شود؛ در این حالت ضمن مصادره اموال شخصی وی، برای استارتاپ مشکل حقوقی ایجاد خواهد شد.
عدم توجه به حریم خصوصی افراد
اگر شما استارتاپی را راه اندازی کردهاید که فعالیت و حضور کاربران را در فضاهای مجازی پذیرفته است باید بتوانید حریم خصوصی افراد را حفظ کنید و مسئولیت جلوگیری از محتواهای غیر مجاز و غیر قانونی را بپذیرید و اقدام لازم را در این راستا انجام دهید.
نبود قرارداد استخدام و اسناد کافی، هنگام جذب افراد جدید به تیم
یکی از مشکلاتی که میتوان در کسب و کارهای نوپا به آن اشاره کرد قرارداد نبستن با افرادی است که جذب شرکت میشود. در بسیاری از استارتاپها نبود قرارداد باعث مشکلات هم برای افراد و هم برای کارفرمایان میشود.
اقدامات حقوقی لازم جهت راه اندازی استارتاپ
جهت جلوگیری از بروز مشکلات حقوقی استارتاپها باید به برخی نکات ساده اهمیت دهید تا مسیر پیشرفت شما با سرعت مناسبی طی شود. پیش از راه اندازی startup ضمن انجام توافق نامه عدم افشا از سرقت رفتن ایده هوشمندانه خود جلوگیری کنید. در این حالت با خیال آسوده میتوانید سرمایه گذاران مالی مورد نظر خود را جذب کنید و فعالیت شرکت را ادامه دهید. تنظیم کردن قرارداد واگذاری سهام از دیگر مواردی است که جهت راه اندازی استارتاپ باید به آن اهمیت دهید. تنظیم کردن این قرارداد به معنای این است که سود هر یک از موسسان استارتاپ باتوجه به تلاش آنها و منافع استارتاپ مشخص میشود.
پیش از ثبت شرکت استارتاپی ابتدا باید با انواع شرکتهای تجاری معتبر در کشور ایران آشنا شوید و نوع فعالیت تجاری استارتاپ را تعیین کنید. به عنوان نمونه با در نظر گرفتن اهداف خود و فعالیت استارتاپ، میتوانید یکی از عناوین سهامی خاص، سهامی عام، تعاونی و مسئولیت محدود را برای شرکت خود انتخاب کنید. جهت تنظیم قراردادهای مالی و سرمایه گذاری باید از یک حقوقدان متخصص مشورت بگیرید تا انواع چالشهای حقوقی استارتاپ شما را تهدید نکند.
و در پایان…
مدیران شرکتهای تجاری به دلایل گوناگونی مشکلات حقوقی استارتاپها را تجربه میکنند. بیتوجهی به امور بیمه و مالیات یک عامل رایج برای ایجاد مشکلات حقوقی شرکت استارتاپی است. همچنین بسیاری از استارتاپهای نوپا به دلیل بیتوجهی به تنظیم قراردادهای مالی لازم با مشکلات حقوقی مواجه میشوند. جهت جلوگیری از ایجاد مشکلات حقوقی گوناگون باید فعالیت شرکت را تحت نظر یک وکیل متخصص ادامه دهید.