واقعیت گسترده

واقعیت مجازی VR چیست و چه کاربردی دارد؟

زمان مطالعه: 13 دقیقه

واقعیت مجازی

این مقاله تحت حمایت قانون حقوق مؤلف می‌باشد. استفاده از این مطلب فقط با ذکر منبع مجاز می‌باشد.

فهرست مطالب

واقعیت مجازی یعنی شبیه سازی دنیای واقعی در دنیای مجازی. جذابیت این فناوری را می توان در بدون مرز بودن آن تعریف کرد. با این فناوری قادر خواهید بود در هر مکان و هر زمانی دنیای تخیلی نزدیک به واقعیت خود را بسازید.

واقعیت مجازی چیست؟

تجربه واقعیت مجازی یعنی تجربه واقعیت در دنیای مجازی. تجربه‌ای از جنس واقعیت اما اینبار در دنیای غیر فیزیکی. واقعیت مجازی تنها محدود به شبیه سازی دنیای حقیقی نمی شود و میتوان به وسیله آن تخیلات ذهن انسان را نیز به واقعیت تبدیل کرد.

فناوری واقعیت مجازی یعنی تعامل با محیط سه بعدی شبیه سازی شده‌ای که تمامی حواس پنجگانه شما را تحت تاثیر قرار می دهد. در دنیای واقعیت مجازی، به جای اینکه به صفحه مانیتور زل بزنید و از دور با شخصیت‌های داستان ارتباط برقرار کنید، میتوانید وارد صحنه شده و از تجربه نزدیک به واقعیت لذت ببرید. سخت افزارهای ساخته شده این فناوری از قابلیت گرافیکی بالایی برخوردارند و محیط سه بعدی را با مجموعه ای از تصاویر باکیفیت بازسازی می کنند. برای ورود به دنیای هیجان انگیز واقعیت مجازی قبل از هر چیز باید هدست‌های پیشرفته واقعیت مجازی و سنسورهای حرکتی آن را تهیه کنید.

مهم‌ترین کاربردهای واقعیت مجازی

کاربرد واقعیت مجازی

واقعیت مجازی در دنیای مدرن امروزی کاربردهای گسترده‌ای دارد و با قابلیت‌های منحصر به فرد خود  به نیازهای کاربران در زمینه‌های گوناگونی پاسخ می دهد. این فناوری در زمینه‌های پزشکی، صنعتی، گردشگری و… وارد شده است و کاربردهای فراوانی دارد.

پیش طراحی برنامه‌های نظامی

 واقعیت مجازی کاربرد بسیار مهمی در زمینه‌های دفاعی و نظامی برای دولت‌ها دارد. در واقع سازمان‌های امنیتی با کمک این ابزار هوشمند می‌توانند بدون هیچ‌گونه هزینه اضافی نقشه‌های دفاعی خود را اجرا کنند. با وجود کاربرد واقعیت مجازی در زمینه نظامی دیگر نیازی به اجرای مانورهای نمایشی نخواهد بود.

واقعیت مجازی در پزشکی و درمان

 با کمک ابزارهای واقعیت مجازی می‌توان مراحل بعدی یک اختلال پزشکی را تصور کرد و جهت پیشگیری یا درمان آن اقدامات لازم را انجام داد. در واقع پزشکان با استفاده از واقعیت مجازی می‌‌توانند بیماران را از سیر پیشرفت یا درمان خود آگاه کنند. همچنین با پیشرفت این تکنولوژی هوشمند در آینده‌ای نه چندان دور می‌توان انواع بیماری‌های وراثتی که ممکن است در نسل‌های بعدی وجود داشته باشد را کنترل کرد.

طراحی بازی‌های کامپیوتری و فیلم‌های هیجانی

ساخت بازی کامپیوتری و فیلم با واقعیت مجازی

دستگاه های پردازش واقعیت مجازی قادراند بدون در نظر گرفتن شرایط جغرافیایی یا محیطی، تصاویر حرفه‌ای و با گرافیک بالا ارائه دهند. از این رو یکی از مهمترین کاربردهای آن در زمینه طراحی بازی های کامپیوتری است.

استفاده از واقعیت مجازی در زمینه ساخت بازی‌های سرگرم کننده این امکان را برای کاربر فراهم می‌کند تا خود را در نقش شخصیت اول داستان دانسته و بیشترین لذت را از بازی تجربه کند. علاوه بر این می توان با استفاده از ابزارهای واقعیت مجازی، انواع سریال‌های پرهیجان هالیوودی را با کیفیت بالا تولید و روانه بازار کرد.

نمایش فضای داخلی ساختمان

با کمک واقعیت مجازی می‌‌توان اجزای داخلی یک سازه را بدون حضور در آن تصور کرد. به عنوان نمونه با استفاده از این تکنولوژی پیشرفته می‌توانید پیش از سفر، هتل خود را با تمام جزئیات بررسی کنید.

صنعت خودروسازی

طراحان خودروهای مدرن امروزی ضمن استفاده از برنامه‌های واقعیت مجازی، می‌‌توانند نقشه‌های موجود در ذهن خود را اجرا کنند. واقعیت مجازی این امکان را برای متخصصان صنعت خودروسازی فراهم می‌کند تا خودروهایی با قابلیت‌های منحصر به فرد تولید کنند که پاسخگوی نیازهای کاربران باشد.

ساخت بنا و معماری

مهندسین سازه ضمن استفاده از برنامه‌های تخصصی واقعیت مجازی، می‌توانند نقشه‌های عمرانی خود را با کم‌ترین هزینه ممکن پیش طراحی کنند. در واقع ابزارهای هوشمند واقعیت مجازی ضمن شبیه سازی و نمایش فضای داخلی ساختمان، می‌‌توانند در جهت کمک به مهندسان معماری بسیار کارآمد باشند.

تسهیل فرآیند آموزش

استفاده از واقعیت مجازی در مراکز آموزشی می‌تواند جهت بهبود فرآیند یادگیری بسیار کارآمد باشد. فرض کنید که یک مرکز تاریخ شناسی جهت آموزش کارآموزان، وقایع مهم را به تصویر بکشاند. همچنین سازمان‌های اداری می‌‌توانند جهت آموزش فرایند اداری کارمندان خود از ابزارهای واقعیت مجازی استفاده کنند.

انواع واقعیت مجازی در تکنولوژی

انواع واقعیت مجازی در تکنولوژی

ابزارهای هوشمند واقعیت مجازی در دنیای مدرن امروزی قابلیت‌های مختلفی دارند. در واقع انواع برنامه‌های هوش مصنوعی با توجه به توانایی‌هایی که دارند‌، خدمات گوناگونی را به کاربران ارائه می‌دهند. در ادامه انواع واقعیت مجازی را در ۳ دسته بندی بررسی می‌کنیم.

واقعیت مجازی شناور

این واقعیت هوشمند تنها در صورت استفاده از یک ابر کامپیوتر بسیار پیشرفته قابل دست‌یابی است.  واقعیت مجازی ضمن پردازش انواع داده‌ها، موقعیت‌های بسیار واقعی را برای مخاطب ایجاد کند. یکی از مهم‌ترین زمینه‌های کاربرد این علم هوشمند، استفاده در طراحی بازی‌های کامپیوتری با گرافیک بالا ست.

واقعیت مجازی شناور این قابلیت را دارد که حرکات کاربر را با استفاده از هدست‌های هوشمند بررسی کند و نمایش داده‌های هوشمند را با اطلاعات به دست آمده از سوی مخاطب هماهنگ سازد. واقعیت مجازی شناور تجربه کاملی از دنیای مجازی را به مخاطب ارائه می دهد به گونه ای که تشخیص محیط حقیقی از مجازی سخت خواهد شد.

واقعیت مجازی نیمه شناور

واقعیت مجازی نیمه شناور موقعیتی را به کاربر نمایش می‌دهد که تا حدودی به دنیای واقعی شبیه است و به راحتی می‌توان غیر واقعی بودن داده‌های پردازش شده را تشخیص داد. واقعیت مجازی نیمه شناور در زمینه‌های مختلف سرگرمی کاربرد مهمی دارد و از آن جهت طراحی انواع بازی‌های سرگرم کننده استفاده می‌کنند.

از دیگر کاربردهای این واقعیت مجازی می‌توان به طراحی برنامه‌های آموزشی اشاره کرد. به عنوان نمونه بسیاری از شرکت‌های فضا نوردی جهت آشنا کردن کارآموزان با شرایط خاص موجود در فضا از این برنامه هوشمند بهره می‌برند. جهت استفاده از‌ واقعیت مجازی نیمه شناور به سخت‌ افزارهایی مانند هدست هوشمند و مانیتور با ابعاد بزرگ نیاز است.

واقعیت مجازی غیر شناور

واقعیت مجازی از نوع غیر شناور یکی از پرکاربردترین برنامه‌های هوشمند در دنیای امروزی است. این واقعیت مجازی تا میزانی در زندگی انسان‌‌ها کاربرد دارد که می‌توان نقش آن را در شهربازی‌ها نیز مشاهده کرد. جهت استفاده از این علم هوشمند تنها به یک هدست و کامپیوتر ساده نیاز دارید.

در این حالت با قرار دادن هدست بر روی چشم‌های خود می‌توانید داده‌های مربوط به یک بازی ویدیویی را مشاهده کنید. قدرت پردازش این ابزارها به گونه‌ای است که در حین استفاده از آن‌ می‌توانید انواع محرکات خارجی را دریافت کنید و به آن‌ها پاسخ دهید.

سخت افزارهای کاربردی در واقعیت مجازی

سخت افزارهای واقعیت مجازی

جهت استفاده از قابلیت‌های واقعیت مجازی به سخت افزارهای خاصی نیاز است. در واقع پیشرفت علم مهندسی در زمینه طراحی ابزارهای واقعیت مجازی به گونه‌ای پیشرفت کرده است که با کمک آن‌ها می‌توان از قرار گرفتن در دنیای غیر واقعی لذت برد‌. در ادامه مهم‌ترین سخت افزارهایی که جهت استفاده از واقعیت مجازی به آن‌ها نیاز داریم را بررسی می‌کنیم.

هدست پیشرفته واقعیت مجازی

هدست‌های مورد استفاده در این زمینه سخت افزارهایی هستند که با قرار گرفتن بر روی چشم‌های کاربر به ایجاد یک صفحه باکیفیت و غیر واقعی کمک می‌کنند. این سخت افزار کاربردی را می‌توان یکی از مهم‌ترین ابزارهایی دانست که در زمینه‌های مختلف واقعیت مجازی استفاده می‌شود.

در دنیای مدرن امروزی شرکت‌های تولید کننده لوازم جانبی انواع هدست‌های هوشمند را با قابلیت‌های مختلف تولید می‌کنند. هدست‌های موجود در بازار با توجه به ویژگی‌های منحصر به فردی که دارند‌ در زمینه‌های مختلفی استفاده می‌شوند.

دستگیره‌های حساس واقعیت مجازی

انواع ابزارهای کنترل کننده حرکت دست یکی از مهم‌ترین سخت‌ افزارهای کاربردی در واقعیت مجازی است. این سخت‌ افزار هوشمند ضمن قرار گرفتن در ۲ دست کاربر، زمینه‌ای را فراهم می‌کند تا مخاطب ارتباط موثرتری را با دنیای غیر واقعی ایجاد کند.

در واقع این ابزار پیشرفته‌ با بررسی نوع حرکات دست انسان و نحوه گیرش دستگیره‌ها، احساسات کاربر را تشخیص می‌دهد. ابزارهای هوش مصنوعی با توجه به میزان هیجانات کاربر فرایند بازی را به گونه‌ای ادامه می‌دهند تا مخاطب هیجان بیش‌تری را تجربه کند.

دست‌کش کنترل کننده احساسات

انواع دست‌کش‌های پیشرفته یکی از جدیدترین ابزارهای موجود در زمینه واقعیت مجازی هستند. این سخت افزارهای هوشمند ضمن بررسی حرکات دست و میزان تحرک کاربر در حین بازی، شرایطی را فراهم می‌کنند تا مخاطب احساس واقعی‌تری را نسبت به بازی داشته باشد.

لباس‌هایی جهت شناخت احساس کاربر

لباس واقعیت مجازی

انواع لباس‌های پیشرفته موجود در زمینه واقعیت مجازی با ایجاد ارتباط میان قدرت لامسه، حرکت و دیگر حواس اصلی انسان، باعث ایجاد احساس واقعی‌تر کاربر در حین بازی می‌شوند. همچنین برخی از جدیدترین لباس‌های موجود این توانایی را دارند که میزان هیجان کاربر را در حین مشاهده‌ تصاویر گوناگون اندازه گیری کنند.

دستگاه‌های ایجاد کننده حس بویایی

جهت استفاده از برخی برنامه‌های واقعیت مجازی باید با دستگاه‌های بویایی در این زمینه آشنا باشید. در واقع این سخت افزارها ضمن ایجاد بوهای گوناگون در طول انجام بازی‌های ویدیویی باعث تحریک گیرنده‌های عصبی می‌شوند. در نهایت ضمن ایجاد پیام عصبی مناسب در گیرنده‌های بویایی کاربر می‌تواند احساس لذت بخش‌تری را تجربه کند.

تردمیل و دیگر دستگاه‌های هوازی

وجود انواع دستگاه‌هایی که باعث تحرک می‌شوند، می‌تواند احساس لذت کاربر را در دنیای واقعیت مجازی تسهیل کند. در واقع وجود یک تردمیل و حرکت با سرعت آهسته این امکان را برای کاربر فراهم می‌کند تا خود را در موقعیت‌های مانند فرار یا تهاجم در نظر بگیرد. اگر به دنبال تجربه یک احساس هیجانی هستید، پیشنهاد می‌کنیم از انواع ابزارهای واقعیت مجازی در کنار تردمیل‌های دونده استفاده کنید.

مهم‌ترین نرم افزارهای استفاده شده در واقعیت مجازی

نرم افزار واقعیت مجازی

متخصصان فعال در زمینه واقعیت مجازی از نرم افزارهای گوناگونی استفاده می‌کنند. در واقع هر یک از این نرم افزارهای کاربردی با توجه به قابلیت‌هایی که دارد در زمینه‌های تخصصی استفاده می‌شود. مهم‌ترین نرم افزارهای کاربردی در زمینه واقعیت مجازی را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد.

نرم افزارهای شبیه سازی

ضمن ارائه برخی داده‌های ضروری به برنامه‌های شبیه ساز کننده واقعیت مجازی می‌‌توان موقعیت‌های گوناگون را پیش طراحی کرد. یکی از مهم‌ترین زمینه‌های کاربرد نرم افزارهای شبیه ساز استفاده در زمینه آموزشی است. در واقع بسیاری از مراکز علمی جهت آموزش افراد از این نرم افزارهای پیشرفته بهره می‌برند.

نرم افزارهای شبکه‌های اجتماعی

برخی از برنامه‌های هوشمند واقعیت مجازی این امکان را برای کاربران فراهم می‌کند تا از راه دور با یکدیگر ارتباط ۳ بعدی برقرار کنند. در واقع این نوع ارتباط فراتر از یک نمایش تصویر خواهد بود؛ زیرا در صورت استفاده از این نرم افزارهای پیشرفته در ارتباط خود می‌توانید به صورت کاملا دقیق و همراه با تمام جزئیات با مخاطب خود در ارتباط باشید.

نرم افزارهای توسعه دهنده

برنامه‌های هوشمند یکی از مهم‌ترین نرم افزارهای کاربردی در زمینه واقعیت مجازی هستند. ضمن استفاده از نرم افزارهای توسعه دهنده که با عنوان کیت SDK نیز شناخته می شوند، می‌‌توان مراحل گوناگون یک بازی ویدیویی را به طور کامل و همراه با تمام جزئیات طراحی کرد. کیت‌های SDK این امکان را برای مهندسین فعال در زمینه واقعیت مجازی فراهم می‌کنند تا آزمایشات خود را به راحتی اجرا کنند.

نرم افزارهای موتور پردازشی

مهندسان از موتورهای هوشمند فعال در زمینه واقعیت مجازی جهت افزایش لذت کاربر از انجام بازی ویدیویی می‌شوند‌. این برنامه‌های هوشمند اهمیت بالایی در زمینه ساخت و طراحی انواع بازی‌های کامپیوتری دارند؛ زیرا تمام مراحل اجرایی این بازی‌ها توسط موتورهای پردازنده تخصصی انجام می‌شود.

نرم افزارهای مدیریت داده‌ها

جهت توسعه واقعیت مجازی در زمینه‌های کاربردی گوناگون به جمع آوری محتوای مناسب نیاز است. ضمن استفاده از برخی ابزار‌های مدیریت کننده در زمینه واقعیت مجازی می‌‌توان انواع داده‌های مورد نیاز را از منابع مناسب جمع آوری و پردازش کرد.

چالش‌های استفاده از واقعیت مجازی

واقعیت مجازی ضمن این که در زمینه‌های مختلف کاربرد گسترده‌ای دارد، می‌تواند معایبی نیز به همراه داشته باشد و جامعه انسانی را با چالش‌های متنوعی مواجه کند. به عنوان نمونه برخی کاربران در پی استفاده طولانی مدت از ابزارهای واقعیت مجازی هستند که این امر منجر به دچار اختلال در ارتباط واقعی شوند. در ادامه مهم‌ترین چالش‌هایی که می‌توان جهت استفاده از واقعیت مجازی در نظر گرفت را بررسی می‌کنیم.

هزینه بالای راه اندازی واقعیت مجازی

یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که می‌توان برای استفاده از واقعیت‌ مجازی در دنیای مدرن امروزی در نظر گرفت، هزینه بالایی سخت افزارهای این علم هوشمند است‌. در واقع جهت استفاده از واقعیت مجازی به ابزارهایی مانند هدست، دستگیره‌های کنترلی و… نیاز است که قیمت نسبتا بالایی دارند. همین مسئله باعث شده است که برخی افراد جامعه امروزی نتوانند از امکانات واقعیت مجازی بهره‌مند شوند.

اختلال در تعاملات اجتماعی

استفاده طولانی مدت و مداوم از ابزارهای واقعیت مجازی جهت برقراری ارتباط باعث می‌شود که فرآیندهای تعاملی در دنیای واقعی با مشکل مواجه شود. در واقع فردی که برای مدت طولانی ارتباط غیر حضوری و از طریق واقعیت مجازی را به تعامل حضوری ترجیح می‌دهد، پس از گذشت مدتی با اختلال روابط انسانی مواجه خواهد شد.

مشکلات ذهنی و جسمانی

استفاده مداوم از ابزارهای واقعیت مجازی می‌‌تواند نقش مهمی در ایجاد عارضه‌های جسمی یا روانی داشته باشد. به عنوان نمونه کاربری که برای مدت طولانی از هدست‌های مخصوص استفاده می‌کند، پس از مدتی با مشکل بینایی مواجه خواهد شد. همچنین فردی که خود را درگیر ارتباط غیر واقعی کرده باشد دچار انواع اختلالات افسردگی می‌شود.

وابستگی شدید به واقعیت مجازی

چالش وابستگی به واقعیت مجازی

یکی دیگر از چالش‌هایی که می‌توان برای واقعیت مجازی در آینده تعریف کرد، موضوع اعتیاد کاربران به این علم فراگیر است. احساس لذت بخشی که کاربران در حین استفاده از ابزارهای واقعیت مجازی تجربه می‌کنند را می‌توان یکی از دلایل اصلی اعتیاد مخاطبان به این علم هوشمند در نظر گرفت.

و در پایان …

واقعیت مجازی یکی از جدیدترین دستاوردهای جامعه بشری است که کاربرد مهمی در زمینه پزشکی، معماری و مهندسی دارد‌. جهت استفاده از این علم هوشمند به نرم افزارها و سخت افزارهای ویژه‌ای نیاز است. قابلیت‌های منحصر به فرد واقعیت مجازی این امکان را برای کاربران فراهم می‌کند که محتوای ویدیویی خود را با کیفیت بسیار بالایی مشاهده کنند. البته جهت استفاده از این علم فراگیر در دنیای مدرن امروزی باید چالش‌های آن را نیز در نظر گرفت.

همین الان می‌تونی این مطلب رو به اشتراک بذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

:: مطالب مرتبط با همین موضوع را در اینجا بخوانید ::

Read More